• +381 15 7889 308, +381 63 800 6121
  • Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli.

Većina stomatologa će se složiti da je četkica sa mekšim vlaknima (obično nose oznaku „soft“ na pakovanju), najbolji izbor, jer efikasno uklanja zubni plak, uz maksimalnu bezbednost od oštećenja tkiva usta.
Vlakna zubne četkice treba da su izrađena od veštačkih materijala, jer je na prirodnim vlaknima veća mogućnost rasta raznih štetnih mikroorganizama.
Glava četkice (deo koji sadrži vlakna), treba da je mala, da bi se njome lakše dosegla sva područja usne duplje, naročito teško dostupne površine bočnih gornjih zuba.
Električne zubne četkice mogu biti dobar izbor za osobe sa posebnim potrebama i decu, zbog njihove umanjene spretnosti.
Potražite od svog stomatologa savet o tome kakva četkica nabolje zadovoljava Vaše specifične potrebe.

Koliko često treba zameniti zubnu četkicu?

Četkicu treba zameniti kada počne da pokazuje znakove trošenja, a svakako ne treba koristiti istu zubnu četkicu duže od tri meseca.
Danas na tržištu postoje četkice sa indikatorima, koji će Vam, promenom boje, pokazati da je vreme za novu. Pored toga, veoma je važno da promenite zubnu četkicu nakon prehlade ili gripa, pošto se na njenim vlaknima mogu zadržati mikroorganizmi koji mogu dovesti do povratka bolesti.Pravilnom upotrebom zubnog konca uklanja se plak i ostaci hrane sa onih mesta do kojih je teško ili nemoguće dopreti zubnom četkicom – ispod linije desni i između zuba. Izuzetno je važno koristiti zubni konac svakodnevno, jer nagomilavanje dentalnog plaka dovodi do karijesa i oboljenja desni.

Kako bi upotreba dentalnog konca bila što efikasnija, koristite sledeću pravilnu tehniku:

  • Otkinite dvadesetak centimetara dentalnog konca. Namotajte veći deo otkinutog konca oko svojih srednjih prstiju, ostavljajući 4-5 cm konca slobodno između prstiju. Ovaj deo konca koristite za čišćenje.
  • Držite konac palčevima i kažiprstima obe ruke i pažljivo ga unesite u međuzubni prostor, klizećim pokretima napred-nazad preko tačke kontakta dva susedna zuba.
  • Nežno prislonite konac uz bazu svakog zuba, zalazeći nešto ispod linije desni. Ne gurajte previše pod desni. Pažljivo dozirajte silu pritiska, kako biste izbegli povrede mekih tkiva oko vrata zuba.
  • Istim klizećim pokretima napred-nazad, izvucite konac iz međuzubnog prostora, istim putem kojim ste ga uneli.
  • Kako u svakom međuzubnom prostoru postoje dve površine susednih zuba, ovaj postupak je potrebno izvesti dva puta za svaki međuzubni prostor, prislanjanjući konac prvo uz jedan, a potom uz drugi zub.
  • Za svako unošenje konca u međuzubni prostor koristite čist deo konca.
  • Ako Vam konac na nekoj površini zuba zapinje, obratite se stomatologu da otkloni prepreku. A prepreka moze biti loše postavljena plomba, protetska nadoknada ili zubni kamenac

Da li su paste za izbeljivanje zuba efikasne?

Pasta za beljenje zuba malo izbeli zube otklanjanjem površinskih fleka, kao sto su one izazvane konzumiranjem gaziranih pića, kafe ili pušenjem. Pasta za izbeljivanje se može koristiti nakon tretmana izbeljivanja zuba zbog održavanja rezultata beljenja.
Da bi uklonila mrlje na površini, pasta za beljenje zuba obično sadrži:
Specijalne abrazive koji nezno poliraju zube,
Hemikalije koje pomazu da se mrlje razbiju,
Neke paste za izbeljivanje zuba sadrze chemical blue covarine koja se zadržava na zubima, pa stvara optičku iluziju da su zubi manje zući.
Kada se koristi dva puta dnevno, efekti paste za beljenje zuba mogu da traju 2 do 6 nedelja. Paste koje sadrže blue covarine mogu imati trenutni efekat beljenja.
Iako je pasta za izbeljivanje zuba generalno bezbedna za svakodnevnu upotrebu, budite pažljivi i sledite preporuke proizvođača. Preterana upotreba paste za beljenje zuba može vremenom da ošteti zubnu gleđ.
Imajte na umu da pasta za izbeljivanje zuba ne moze da promeni prirodnu boju vaših zuba.
Ako razmišljate o kupovini paste za beljenje zuba, potražite brend koji ima pečat odobrenja od renomiranih stomatoloških organizacija. To ukazuje da je pasta za zube zaista efikasna u uklanjanju površinskih fleka.
Ako niste zadovoljni efekima paste za izbeljivanje zuba, pitajte vašeg stomatologa o drugim opcijama za izbeljivanje zuba.


Kako ublažiti problem suvih usta?

Neophodno je poznavati uzrok koji stvara osećaj suvih usta, da bi što efikasnije izlečili suva usta.
Postoje neke tehnike koje će privremeno rešiti problem, ali za dugoročno rešenje za suva usta, neophodno je utvrditi uzrok.
Medicinski termin za suva usta je xerostomia.
Da ublazite osećaj suvih usta:
Žvaćite žvake bez šećera ili sisajte tvrde bombone.
Ograničite unos kofeina.
Ne koristite tečnosti za ispiranje usta koje sadrže alkohol, utiču na isušavanje usta.
Ostavite pušenje.
Redovno pijte vodu.
Izbegavajte upotrebu antihistaminika i dekongestivnih lekova jer oni mogu pojačati suvoću usta.
Dišite kroz nos a ne kroz usta.
Izbegavajte slatke ili kisele namirnice i slatkiše, jer oni povećavaju rizik od krvarenja zuba.
Perite zube sa fluorom.
Ako ovi koraci ne poboljšaju stanje vaših suvih usta, posavetujte se sa vašim lekarom ili stomatologom. Moguće da su neki lekovi uzrok suvih usta. Lekovi su jedan od najčešćih uzroka suvih usta.


Hoće li dobro održavanje higijene usta sprečiti bolesti srca?

Dobro oralno zdravlje je važno, ali održavanje higijene nije dokazan način da se spreče bolesti srca.
Mnogo godina, loše oralno zdravlje je diskutovano kao moguć uzrok srčanih oboljenja. Međutim 2012. Stručnjaci iz Američke asocijacije za srce pregledali su raspoložive naučne dokaze i zaključili da loše oralno zdravlje ne izaziva bolesti srca, i da lečenje postojeće bolesti desni neće dokazano smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
Bolesti desni i srčana oboljenja uključuju oticanje (upalu) desni, ali nije dokazano da će one doprineti oticanje negde drugde u telu. Prisustvo bakterija na zubima i desnima nije dokazano da direktno doprinose bolesti srca.
Iako oralno zdravlje nije ključ za prevenciju srčanih bolesti, važno je da se brinete o vašim zubima i desnima pravilnom higijenom:
Perite zube najmanje dva puta dnevno.
Koristite konac za zube najmanje jednom dnevno.
Zamenite četkicu za zube svaka tri do četiri meseca, ili ranije ako je četkica iskrzana i istrošena.
Dolazite kod vašeg stomatologa na redovne preglede.
Ako vas brinu bolesti srca, pitajte svog lekara o dokazanim načinima da se smanje rizici srčanih oboljenja, kao sto je prestanak pušenja i održavanje zdrave telesne težine.


STOMATOLOŠKA ORDINACIJA DR MIRJANA BURSAĆ RADIČEVIĆ © 2016 Sva prava zadržana. Uredjuje NETWARE